“Hendeku i 30 mijë fjalëve: fenomeni i rritjes së zgjuarsisë tek fëmijët

Statusi socio-ekonomik i një familje ndikon më shumë se sa thjeshtë mënyrën e tyre të të jetuarit. Mund të ndikojë sidomos në zhvillimin e zgjuarsisë tek fëmijët që nga mosha një vjeç e gjysëm.

Kërkuesit Betty Hart dhe Todd Risley kanë zbuluar fënomenin e quajtur “hendeku i 30 mijë fjalëve” sipas të cilit fëmijët e familjeve me të ardhura më të larta apo që në rriten në një ambient të një niveli më të lart arsimor dëgjojnë mbi 30 milion fjalë të reja më shumë se fëmijët e zakonshëm që 18 muajsh deri në 3 vjeç.

Kërkuesit zbuluan gjithashtu se ky lloj avantazhi mund të jetë i dukshëm dhë nga një skaner i trurit. Gjithashtu ky lloj fenomeni nuk zhduket pas moshës tre vjeçare por do të ndikojë në vitet në vazhdim  duke rritur nivelin e inteligjencës dhe suksese në fushën akademike. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts