Auto Dak
Auto Dak

HARTA/ Ja vendet me rezervat më të mëdha të naftës në botë, kryeson….

Ka pak dyshim se burimet e ripërtëritshme të energjisë do të luajnë një rol strategjik në fuqizimin e ekonomisë globale të së ardhmes.

Por tani për tani, nafta e papërpunuar është ende kampioni i padiskutueshëm për shkak të peshës së rëndë në botën e energjisë.

Në vitin 2018, ne harxhuam më shumë naftë se çdo vit më parë, rreth 99.3 milionë fuçi në ditë në baza globale. Ky numër parashikohet të rritet përsëri në vitin 2019 deri në 100.8 milionë fuçi në ditë.

Rezervat naftës sipas vendeve

Duke pasur parasysh se nafta do të vazhdojë të jetë dominues në përzierjen e energjisë në periudhën afatshkurtër dhe afatmesme, është e nevojshme të dihet se cilat vende i mbajnë rezervat më të mëdha të naftës?

Harta e sotme vjen nga HowMuch.net, e cila përdor të dhëna nga CIA World Factbook për vendet duke u bazuar në sasinë e rezervave të naftës që mbajnë.

Ja të dhënat për 15 vendet e para:

 

Siç shihet, Venezuela kryeson listën me 300.9 miliardë fuçi nafte rezervë – por edhe kjo pasuri e madhe në burimet natyrore nuk ka qenë e mjaftueshme për të shpëtuar vendin nga kriza e saj e fundit ekonomike dhe humanitare.

Arabia Saudite, një vend i njohur për dominimin e saj për prodhimin e naftës, merr vendin e dytë me 266.5 miliardë fuçi naftë. Ndërkohë, Kanadaja dhe SHBA gjenden në vendin e tretë (169.7 miliardë bbls) dhe 11 (36.5 miliardë bbls) përkatësisht.

Kostoja e prodhimit

Ndërsa ka një fond për miliarda fuçi nafte që mund të gjendet  brenda kufijve të një vendi si një dhuratë strategjike nga Zoti, vlen të përmendet se rezervat janë vetëm një prej faktorëve për vlerësimin vendimtar të burimit.

Në Arabinë Saudite, për shembull, kostoja e prodhimit të naftës është afërsisht 3.00 dollarë për fuçi, gjë që e bën strategjinë e arit të zi për të diktuar pothuajse çdo çmim të mundshëm.

Vende të tjera nuk janë aq me fat:

Edhe nëse një vend bekohet me disa nga rezervat më të mëdha të naftës në botë, mund të mos jetë në gjendje të prodhojë dhe ta shesë atë për t’i maksimizuar përfitimet e mundshme.

Vendet si Kanadaja dhe Venezuela janë penguar nga gjeologjia – shumica e naftës në këto vende është e papërpunuar ose bitum dhe këto lloj janë thjesht më të vështira dhe më të kushtueshme për t’u nxjerrë.

Në disa vende,si Brazili dhe SHBA, ka taksa më të larta për prodhimin e naftës, e cila rrit koston totale për fuçi. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts