Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Guterres: Njerëzimi duhet të ndalet në luftë me natyrën…edhe COVID-i pasojë e saj!

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres tha të mërkurën se njerëzimi duhet të ndalojë “luftën me natyrën”.

“Ne duhet të ndryshojmë drejtim dhe të transformojmë marrëdhënien tonë me botën natyrore”, tha ai në samitin e parë të KB mbi krizën e biodiversitetit.

Ai shtoi se një nga pasojat e çekuilibrit me natyrën, shkaktuar nga shpyllëzimet, ndryshimet klimatike dhe prodhimi i ushqimit, është shfaqja e sëmundjeve vdekjeprurëse të tilla si AIDS, Ebola dhe COVID-19.

“Degradimi i natyrës nuk është një çështje thjesht mjedisore – ai përfshin ekonominë, shëndetësinë, drejtësinë sociale dhe të drejtat e njeriut,” u citua Guterres nga Reuters.

“Neglizhimi i burimeve tona të çmuara mund të përkeqësojë tensionet dhe konfliktet gjeopolitike. Sidoqoftë, shumë shpesh shëndeti i mjedisit neglizhohet ose zvogëlohet nga sektorë të tjerë qeveritarë,” shtoi ai.

Asnjë qëllim nuk u përmbush

Guterres tha se vendet “kryesisht dështuan” në mbrojtjen e planetit.

Në fillim të shtatorit, OKB lëshoi ​​një vlerësim të madh që zbuloi se asnjë nga 20 objektivat globale të biodiversitetit, të rënë dakord dhjetë vjet më parë deri në vitin 2020, nuk ishte përmbushur plotësisht.

Guterres tha se qeveritë duhet të përfshijnë zgjidhje të bazuara në natyrë në planin e tyre të rimëkëmbjes së virusit koronar, ndërsa investojnë në pyje, këneta dhe oqeane.

Natyra duhet të merret parasysh në tregjet financiare, sepse sistemi aktual “aspironte shkatërrimin, jo ruajtjen”, shtoi ai.

Guterres u bëri thirrje udhëheqësve botërorë të sigurojnë “masat dhe qëllimet më ambicioze që mbrojnë” botën natyrore përmes kornizës së biodiversitetit, e cila do të miratohet në Konventën e KB për Diversitetin Biologjik COP15 në maj të vitit të ardhshëm në Kunming, Kinë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts