Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

GODITJA/ Efektet pandemike ndaj gjigandit Saudi Aramco: të humbësh 73 përqind të fitimeve

Gjigandi Saudi Aramco raportoi një rënie prej 73.4 përqind të fitimit neto në tremujorin e dytë të vitit 2020 nga një vit më parë për shkak të një kolapsi të çmimeve të naftës të shkaktuara nga pandemia.

Ndërmarrja publike njoftoi se fitimi i saj neto ishte 6.6 miliardë dollarë për periudhën prill-qershor 2020, ndërsa në të njëjtën kohë vitin e kaluar ishte 24.7 miliardë dollarë.

“Turbullirat e shoqëruara me rënien e kërkesës dhe rënien e çmimeve të naftës reflektojnë rezultatet tona në tremujorin e dytë,” tha CEO i kompanisë Amin Nasser.

Fitimi neto i Arabisë Saudite në gjysmën e parë të këtij viti ra 50 përqind, në 23.2 miliardë dollarë nga 46.9 miliardë dollarë në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, tha kompania.

Të ardhurat nga nafta në Arabinë Saudite, eksportuesi më i madh në botë i këtij produktu, janë goditur fort nga një tronditje e dyfishtë e rënies së çmimeve për shkak të luftës tregtare para pandemisë dhe një rënie të mprehtë të prodhimit që nga atëherë.

Çmimet e naftës arritën nivelin e tyre më të ulët në dekada në prill dhe maj: nën 20 dollarë për fuçi, për shkak të rënies së kërkesës të shkaktuar nga pandemia koronare.

Pagesa e dividentit

Çmimet u rritën në rreth 44 dollarë për fuçi kur disa vende prodhuese të naftës nga karteli i OPEC u pajtuan të ulnin prodhimin.

Prodhimi i naftës saudite ra në 7.5 milion fuçi në ditë në qershor, nga një mesatare prej 10 milion vitin e kaluar.

Përkundër gjithçkaje, Saudi Aramco do të shpërndajë 18,75 miliardë dollarë në dividentë për tremujorin e dytë, pasi ka premtuar të shpërndajë të paktën 75 miliardë dollarë në dividend çdo vit gjatë pesë viteve, tha Nasser.

Saudi Aramco u rendit në bursën saudite për herë të parë në dhjetor, që është lista më e madhe në bursë në botë: kompania më pas mori 29.4 miliardë dollarë duke shitur 1.7 përqind të aksioneve.

Saudi Aramco humbi vendin e saj si kompani më e shtrenjtë në botë javën e kaluar kur kapitalizimi i Apple-it amerikan arriti në 1900 miliardë dollarë, ndërsa vlera e kompanisë saudite ishte 1.760 miliardë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts