Auto Dak
Auto Dak

DIPLOMATI/ Gjermani që merakoset për serbët e Kosovës: “Ok” që SHBA morën iniciativë për Ballkanin Perëndimor, po Europa?

SHBA ka ndërmarrë iniciativën dhe ka ndërmarrë hapin e parë për të tundur Bashkimin Evropian të trazuar dhe për t’i sjellë vendet e Ballkanit Perëndimor në tryezën e bisedimeve që t’i inkurajojë të zgjidhin mosmarrëveshjet që ekzistojnë për rreth 20 vjet, tha Christian Schwarz-Schilling, ish-Përfaqësuesi i Lartë i Komunitetit Ndërkombëtar për Bosnjen.

Ai beson se “vetëm ato zgjidhje që bashkojnë Shtetet e Bashkuara dhe Evropën janë të suksesshme dhe të qëndrueshme, dhe se të gjitha veprimet e Brukselit deri më tani kanë qenë shumë të dobëta”.

“Kjo është arsyeja pse ne duhet të jemi mirënjohës për iniciativën amerikane, megjithëse disa evropianë me siguri nuk e pëlqejnë atë,” shkroi Schëarz-Schilling, duke iu referuar emërimit të Metthew Palmerit si i Dërguar Special në rajon.

Ai tha se “të gjithë pajtohen që fokusi i të Dërguarit Special të SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Matthew Palmer, është në Kosovë”, duke thënë se ai “nuk ka rënë dakord shprehimisht për idenë e shkëmbimit të territoreve midis Serbisë dhe Kosovës, por kishte një mesazh se SHBA nuk donin shtete monoetnike, por shtetet civile, gjë që pajtohet me linjën evropiane dhe gjermane”.

“A nuk duhet që Bashkimi Evropian tani të marrë iniciativën dhe të emërojë një të dërguar të posaçëm për bisedimet Prishtinë-Beograd, kush do të jetë përgjegjës edhe për Ballkanin Perëndimor? Kjo do të ishte e qëndrueshme. A nuk është koha të lejojmë që pakica serbe që jeton në Kosovë të ketë zërin e tyre  dhe jo vetëm të presësh që Beogradi të jetë i vetmi që çon fjalën për këta serbë?”, pyeti Schwarz-Schilling. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts