Futi politikën “jo më shumë se një fëmijë”, ja ç’e pret Kinën

Popullsia e Kinës do të arrijë kulmin e 1,442 miliardë në vitin 2029, dhe pas kësaj do të fillojë një periudhë e gjatë e rënies “pandalshme” të popullsisë, kanë konstatuar shkencëtarët pranë qeverisë.

Vendi më i populluar në botë do të hartojë një politikë në përpjekje për të zgjidhur mungesat e punës dhe plakjen e shpejtë të popullsisë, kjo në bazë të rezultateve të edicionit të fundit të Librit të Gjelbër për Popullsinë dhe Punën, botuar nga Akademia Kineze e Shkencave Sociale – CAS.

Rritja e popullsisë për punës tani është duke zvogëluar, shkruhet në raport, dhe rritja e popullatës së moshuar do të ketë ndikime të gjera në zhvillimin social dhe ekonomik të vendit, veçanërisht në qoftë se norma e lindjeve mbetet e ulët.

“Nga një pikëpamja teorike, rënia e zgjatur e popullsisë, sidomos kur ajo është e shoqëruar nga vazhdimisht plakje të popullsisë, është i lidhur me pasojat negative sociale dhe ekonomike.”

Pritet që popullsia në Kinë të bjerë në 1.3 miliardë nga mesi i shekullit, siç u tha, gjë që mund të nënkuptojë një rënie të fuqisë punëtore me 200 milionë njerëz.

Në vitin 2016, Kina vendosi të lehtësojë politikën e diskutueshme “një fëmijë” në mënyrë që të kufizojë rritjen e popullsisë dhe të lejojë të gjithë çiftet të kenë dy fëmijë.

Niveli i lindjeve në vend është ende në rënie prej 3.5 për qind në krahasim me vitin 2017 dhe pritet të bjerë në vitin 2018.

E gjithë kjo është pasojë e një politike të viteve më parë, kur nuk lejohej lindje më shumë se e një fëmijë. E tani Kina po merr frytet e saj. sigurisht negative. /tesheshi.com/  

auto pjese dak

Related posts