Franca, vendi i parë që ndalon të gjitha pesticidet që lidhen me ngordhjen e bletëve

Në maj të vitit 2018, Bashkimi Evropian (BE) ndaloi tre lloje të rëndësishme pesticidesh që ndikojnë në rënien e popullatave të bletëve: clothianidin, imidacloprid dhe thiamethoxam të cilat tashmë janë të ndaluara të përdoren në kulturat bujqësore.

Megjithatë, Franca ka shkuar një hap më tej dhe ka vendosur pengesën më të lartë në përpjekje për të shpëtuar bletët.

Studimet tregojnë se pesticidet neonicotinoid sulmojnë sistemin nervor qendror të insekteve, duke çuar në humbjen e kujtesës dhe shkathtësitë se shtimit, që redukton pjellorinë. Bletët të cilat nuk mund të gjejnë rrugën e tyre që përsëri të kthehen në koshere, menjëherë vdesin. Sidoqoftë, pesticidet gjithashtu ndikojnë në flutura, zogj dhe insekte të tjera polenizuese.

Ka një arsye pse Franca është përpara në këtë drejtim: pesticidet “vrasja e bletëve” u testuan së pari në fushat franceze në vitet 1990 – dhe fermerët dëshmuan në radhë të parë efektet katastrofike që ndodhën në vitin 1994, ku 400,000 koloni bletësh ngordhën brenda disa ditësh, por historia u varros nën një shtresë të korrupsionit dhe shkencës së shtrembëruar.

Që nga ajo kohë, aktivistët dhe prodhuesit kanë luftuar për të kontrolluar situatën.

Masa e re është e sigurt për t’u festuar nga ekologët dhe përcakton një shembull të mbrojtjes së natyrës që pjesa tjetër e botës duhet ta ndjekë. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts