Auto Dak
Auto Dak

EUROPE/ Boom-i ekonomik i Vjenës nën krizën financiare

Vjena ka të njëjtën fuqi blerëse si njujorkezët dhe cilësia e jetës në kryeqytetin e Austrisë konsiderohet të jetë më e mira në botë. Vjena ka një boom ekonomik, më të larrin se në 276 rajone të Bashkimit Evropian, tha Rrjeti Ndërkombëtar i Komunikimit me bazë në Vienë me Eurocomm-PR.

Përkundër krizës financiare ndërkombëtare në vitin 2016, Vjena arriti një rritje ekonomike prej mbi 2% dhe një rënie të shkallës së papunësisë. Produktiviteti i lartë, punëtorët e trajnuar mirë dhe infrastruktura cilësore kanë kontribuar në këtë.

Për shkak të pozicionit të saj gjeografik dhe të kaluarës kulturore, ndikim i Vjenës në lindje të Bashkimit Europian ndihet më i fortë se në qytetet e tjera. Liria e lëvizjes së punëtorëve brenda Bashkimit Evropian aplikohet gjithashtu në Austri.

Një fluks refugjatësh në 2015 dhe 2016 (dhe një rritje të lehtë të normës së lindjes) ka çuar në një rritje të popullsisë, çfarë Vjena nuk e ka parë që nga monarka austro-hungareze: + 12.4% në mes të 2007 dhe 2017, përkatësisht me 235,000 banorë të rinj – më shumë se ata që aktualisht jetojnë në Linz ose në rrethina. Numri i punëtorëve nga vendet e reja të BE-së është trefishuar në gati 70,000 që nga viti 2010. Vjena arriti Hamburgun, Bukureshtin dhe Budapestin dhe u bë qyteti i gjashtë më i madh në Bashkimin Evropian.

Autoritetet provinciale dhe qytetit kanë filluar një politike të ekuilibruar në vend të paketave të kursimit – duke përfshirë punën në afat të shkurtër, planifikimin e investimeve publike, dhe mirëmbajtjen e përfitimeve sociale. Masat ishin të suksesshme pasi cilësia e jetës mbeti e lartë e Vjena mbeti tërheqëse për kompanitë ndërkombëtare.

Ashtu si të gjitha qytetet e Evropës Perëndimore, Vjena konsiderohet një qytet me të ardhura të larta. Përveç kësaj, produktiviteti, ose vlera e shtuar për punonjës, është 35% më e lartë në Vjenë sesa mesatarja e BE-së. Kjo është gati dy herë më e lartë se në disa qytete në Evropën Qendrore e Lindore. Kompanitë ndërkombëtare e dinë këtë, dhe për këtë arsye preferojnë të vijnë në Vjenë, ku çdo vit vendosen 150-200 kompanitë e huaja, po aq sa në tetë provincat e Austrisë të marra së bashku.

Vjena është qyteti më i madh universitar në vendet e gjuhës gjermane, e matur me numrin e studentëve.

Universitetet e Vjenës dhe sistemet e dyfishta të mësimdhënies janë ndër përfitimet kryesore. Aty trajnohen punëtorët kompetentë të cilët janë të varur nga kompanitë vendase dhe ndërkombëtare. 5.4% e të gjithë të punësuarve në Vjenë po punojnë për kërkimin dhe zhvillimin.

Infrastruktura e cilësisë së lartë dhe shërbimet publike e bëjnë Vjenën tërheqëse. Cilësia e jetës së Vjenës është në krye të listës në botë. Kompanitë konsulente Mercer dhe Economist e  klasifikojnë Vjenën si qytetin “më të gjallë” në botë. Rrjeti i metrosë në Vjenë po zgjerohet vazhdimisht, ndërsa çmimet e transportit publik vazhdimisht bien – bileta vjetore është 365 euro ose 1 euro në ditë.

Sistemi shëndetësor austriak konsiderohet si një nga më të mirët në botë. Çerdhet e Vjenës janë të lira dhe të hapura deri në mbrëmje.

E gjithë kjo shkon në përfitim të kompanive, sepse lokacionet atraktive e bëjnë më të lehtë për të rekrutuar punonjësit e kërkuar. Përveç kësaj, qiratë për zyrat janë më të ulët në Evropën Perëndimore; kopshte të bëjë më të lehtë për prindërit që të punojnë me kohë të plotë, dhe aeroportet, rrugët dhe rrjetet hekurudhore sigurojë shpejtësi dhe efikaseitet në lidhjet e transportit me Evropën dhe në botën.

E megjithatë, “ka shumë punë për të bërë!”, thotë Peter Hanke, këshilltar i qytetit për ekonomi. /tesheshi.com/

 

 

 

auto pjese dak

Related posts