Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

KONÇENSIONI/ Emërimet e reja në OSBE-së: si e fitoi Rama konsensusin e Rusisë

Helga Schmid, një diplomate gjermane, u zgjodh Sekretare e Përgjithshme e Organizatës për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë.

Takimi dy-ditor i Ministerialit të OSBE-së përfundoi të premten me zgjedhjen e krerëve të këtij organizmi ndërkombëtar me koncesione të shumta.

Të 57 anëtarët votuan për propozimin e kryetarit Edi Rama, sipas të cilit Sekretari i Përgjithshëm i ardhshëm i kësaj organizate do jetë diplomatja gjermane Helga Schmid.

Deri kohët e fundit, Schmid menaxhonte Sekretariatin e Përgjithshëm të Shërbimit të Jashtëm të Bashkimit Evropian dhe kështu luajti një rol të rëndësishëm në diplomacinë e BE-së.

Ish-deputeti italian Matteo Mecacci do të marrë detyrën e drejtorit të Zyrës për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (ODIHR).

Shqipëria fiton konsensus

Ish-Sekretarja e Shtetit në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Portugalisë, Teresa Ribiero është zgjedhur si e dërguara e re për lirinë e medias.

Diplomati kazak Kairat Abdrakhmanov është emëruar Komisioneri i ri i Lartë i OSBE-së për Pakicat Kombëtare.

Këto katër pozicione të rangut të lartë në OSBE kanë qenë vakante që nga fillimi i verës, sepse nuk ishte e mundur të gjehej një konsensus mbi zgjedhjet e reja, pra zgjatjen e mandatit të udhëheqësve të mëparshëm.

Në fund të kryesisë së saj të OSBE-së, Shqipëria arriti të arrijë një konsensus mbi vendimin.

Shqipëria duhej të merrte parasysh kërkesën e Rusisë që një përfaqësues i Komonuelthit të Shteteve të Pavarura të ishte midis katër ekzekutivëve. Kjo pra ndodhi me përfaqësuesin kazak. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts