Dhjetë gjëra që duhet të dini për Turkmenistanin: shumë mbi libra, pak në internet

 

  1. Pothuajse 80 për qind e sipërfaqes së Turkmenistanit është e mbuluar nga shkretëtira Karakum pothuajse tërësisht e pabanuar.

 

  1. Klima në Turkmenistan është më shumë interesante – në verë temperaturat kalojnë 50 gradë, ndërsa në dimër ato shkojnë nën zero dhe bie dëborë.

 

  1. Gati 90 për qind e njerëzve të aftë për punë janë të punësuar në shtet.
  2. Vendi është burimi i katërt në botë i gazit natyror. Megjithatë, më shumë se 60 për qind e popullsisë jeton në varfëri (të dhënat e vitit 2004).

 

  1. Te njerëzit mbi 15 vjet, shkalla e leximit në Turkmenistan është 99.7 për qind.

 

  1. Vendi ka gjithsej 26 aeroporte, të cilat janë shumë për një vend prej 5 milion banorësh.

 

  1. Turkmenistani është i famshëm në botë për qilimat e tij dhe ka një muze me një mijë qilima të ndryshëm të vjetër dhe më shumë se 200-vjeçarë.

 

  1. Për shkak të shkretëtirës së përmendur, toka është e populluar keq, kështu që dendësia e popullsisë shkon në 10 persona për kilometër katror.

 

  1. Në vend, vetëm 1.59 për qind e njerëzve përdorin internetin.

 

  1. Presidenti i vendit nga viti 1990 deri në e vitin 2006 ishte Sapamurat Niyazov (një pseudonim i Turkmenbashit), i cili këtë vit dhe ndërroi jetë. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts