Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

PARALAJMËRIMET/ Dëshpërim dhe shpresë nga Bill Gates: COVID-i dhe malaria, ku ndahen e ku bashkohen

Bashkëthemeluesi, miliarderi dhe filantropisti Microsoft Bill Gates postoi një mesazh të ri në blogun e tij GatesNotes, duke deklaruar se pandemia e koronavirusit është një kujtesë për arsyet pse njerëzimi duhet të eliminojë malarian, një sëmundje vdekjeprurëse nga mushkonja.

“Për mushkonjat nuk praktikonhjet distancim shoqëror. Për to nuk mbahen as maska. Ndërsa COVID-19 po përhapet në të gjithë botën, është e rëndësishme të mbani mend se kafsha më vdekjeprurëse në botë nuk shkoi me pushime gjatë kësaj pandemie”, ka shkruar Gates në blogun e tij.

Mushkonja godet njerëzit çdo natë dhe infektojnë miliona njerëz me malarje. Eshte një sëmundje që vret një fëmijë në çdo minutë të çdo dite. Shumë nga këto vdekje ndodhin në vendet më të varfra në botë, të cilat kanë sistemet më të dobëta shëndetësore, dhe tani përballen me barrën shtesë për ndalimin e pandemisë së koronavirusit. Në shumë prej këtyre vendeve, kulmi në rastet e COVID-19 pritet në kohën më të keqe të mundshme – në kulmin e sezonit të transmetimit të malaries”, paralajmëroi Gates.

Gjatë epidemisë së Ebola-s në 2014 në Afrikën Perëndimore, sëmundjet endemike si malarja, tuberkulozi dhe SIDA sollën një numër shumë më të lartë të vdekjeve sesa vetë Ebola sepse epidemia e asaj sëmundje shkatërroi sistemet lokale shëndetësore, pretendon Gates.

“Mjekët tani kanë frikë se e njëjta gjë mund të ndodhë me COVID-19. Masat e karantinës dhe distancës sociale tashmë e kanë bërë më të vështirë për punonjësit shëndetësorë për të parandaluar dhe trajtuar malarian në shumë pjesë të Afrikës. Ndërprerjet në zinxhirët e furnizimit për mjetet thelbësore për të luftuar malarian – shtretër, ilaçe antimalariale dhe teste të shpejta diagnostikuese, të cilat kanë qenë kryesore për uljen e vdekjeve të malaries me 50% që nga viti 2000 “, paralajmëron Gates, duke shtuar se Organizata Botërore e Shëndetit vlerëson se vdekjet nga malarja mund të kthehen në nivelet që nuk i kemi parë në 20 vitet e fundit.

Përparimi që ka bërë bota në luftën kundër malaries është një nga treguesit më të mëdhenj të suksesit shëndetësor. Pandemia e COVID-19 konfirmon vetëm pse lufta kundër malarias është kaq e rëndësishme. Për sa kohë që ekziston malarja, ajo do të kthehet dhe do të ngarkojë komunitetet më të rrezikuara,” beson ai.

Gjithashtu, në një intervistë për revistën The Economist, Gates theksoi se miliona të tjerë do të vdesin para se të përfundojë pandemia e COVID-19.

Shumica e këtyre vdekjeve, tha ai, do të shkaktohen jo nga vetë virusi, por nga gatishmëria e sistemeve shëndetësore dhe ekonomisë për të përballuar pasojat e një pandemie.

Gates u ankua për politizimin e reagimit ndaj virusit në Amerikë dhe përhapjes së teorive të konspiracionit, të cilat, ai pretendon se kanë ngadalësuar përpjekjet për të frenuar përhapjen e sëmundjes. Por në planin afatmesëm, ai ofroi shkak për shpresë, duke parashikuar që deri në fund të vitit 2021, një vaksinë relativisht e efektshme do të jetë në prodhim masiv, dhe një pjesë e mjaftueshme e popullatës së botës do të imunizohet për të ndaluar përhapjen e mëtejshme të pandemisë. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts