Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Cili është mali më i lartë në botë i pashkelur nga njeriu dhe ku ndodhet

Muchu Chhish nuk është mali më i lartë në botë, por ajo që e bën atë unike është fakti se është mali më i lartë në planet që askush nuk është ngjitur akoma.

E vendosur në veri të Pakistanit, Muchu Chhish, 7,456 metra mbi nivelin e detit, bën pjesë në vargmalin Karakoram.

Për të parën herë, secili mal del në pah nga dikush që pushton majat e tij. Ndodhi kjo me Everestin në vitin 1953, kur një këmbë njerëzore shkeli për herë të parë në majën më të lartë.

“Ekziston një lloj autorësie për çdo ngjitje të parë – si një shkrimtar ose një piktor që krijon diçka nga e para”, thotë drejtori ekzekutiv i Institutit Alpin Amerikan, Jason Martin.

“Unë mendoj se gjëja më e madhe dhe më interesante për ngjitjet e para në malet gjigande, të largëta si kjo, ku në thelb jeni një astronaut, është vetëm ajo – arritja në një vend ku askush nuk ka qenë më parë. Një element tjetër, natyrisht, është i madhi, një sfidë shtesë, sepse praktikisht nuk ka asnjë informacion se si ta bëjmë atë”, thekson Martin.

Një majë tjetër aziatike, Gangkhar Puensum e lartë 7,570 metra, është ende mali më i lartë, i pa vizituar në Tokë, por vendndodhja e tij në Butan (ku ecja është e ndaluar që nga viti 2003) do të thotë që kjo majë është tërhequr nga planet e ekspeditës së alpinizmit. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts