Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

ARSYET/ Pse 2021-shi është viti i “diktatit” amerikan në Ballkanin Perëndimor

Në projektligjin për miratimin e buxhetit ushtarak për vitin 2021, Komiteti i Senatit për Forcat e Armatosura miratoi disa përfundime dhe rekomandime në lidhje me Ballkanin Perëndimor, veçanërisht mbi ndikimin rus në kwtw pjesë të Evropës, raporton Al Jazeera në një trajtim të saj.

Aktivitetet destabilizuese të Federatës Ruse

Komiteti i Shërbimeve të Armatosura të Senatit mbetet i shqetësuar për aktivitetet e Federatës Ruse që mund të kenë një ndikim destabilizues në mjedisin politik dhe të sigurisë në fushën e përgjegjësisë së komandës amerikane në Evropë.

Komiteti vëren se Federata Ruse ka luajtur një rol destabilizues në marrëdhëniet midis Kosovës dhe Serbisë, duke minuar sovranitetin e Bosnje, duke mbështetur grupet ekstremiste transnacionale dhe duke minuar vazhdimisht NATO-n dhe Bashkimin Evropian.

Rusët janë veçanërisht aktivë në Ballkanin Perëndimor, përfshirë mbështetjen e Federatës Ruse në një përpjekje për grusht shteti në Mal të Zi, promovimin e mosmarrëveshjeve në veri të Maqedonisë, si dhe në çdo vend që përgatitet të anëtarësohet në NATO.

Prandaj, Komiteti i Shërbimeve të Armatosura të Senatit i kërkon Sekretarit të Mbrojtjes të informojë Komitetin, jo më vonë se 30 tetor 2020, për përpjekjet e Komandës Evropiane të SHBA për të promovuar interesat e sigurisë amerikane në Ballkanin Perëndimor, për të zvogëluar varësinë e tyre nga Rusia armatime.

Mbështetje për Kosovën

Komiteti i Senatit beson se Shtetet e Bashkuara duhet të vazhdojnë të mbështesin përpjekjet diplomatike të Kosovës dhe Serbisë në arritjen e një marrëveshje historike për normalizimin e marrëdhënieve, me njohjen e ndërsjelltë si një element qendror. Një marrëveshje e tillë është në interes të të dy vendeve dhe do të rrisë sigurinë dhe stabilitetin në Ballkanin Perëndimor.

Komiteti rekomandon që çështjet në lidhje me Kosovën dhe rolin e Forcës paqeruajtëse të Kosovës (KFOR) të merren parasysh.

Komiteti e kupton që KFOR vazhdon të luajë një rol të domosdoshëm në ruajtjen e sigurisë dhe stabilitetit, të cilat janë thelbësore për suksesin e përpjekjeve diplomatike të Kosovës dhe Serbisë për të arritur normalizimin e marrëdhënieve.

Ndërsa pjesëmarrja e Forcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara në KFOR është e rëndësishme për besueshmërinë dhe suksesin e këtij misioni, KFOR është gjithashtu një shembull pozitiv i ndarjes së përgjegjësive. Aleatët e NATO-s dhe partnerët e tjerë evropianë sigurojnë mbi 80 përqind të trupave për misionin. Prandaj, së bashku me aleatët, edhe Shtetet e Bashkuara duhet të mbajnë angazhimin për të bashkëpunuar me KFOR-in dhe të ndërmarrin të gjitha hapat e duhur për të siguruar që KFOR-i të ketë personelin, aftësitë dhe burimet e nevojshme për të kryer misionin e tij kryesor.

Për më tepër, Komiteti i Shërbimeve të Armatosura të Senatit beson se Shtetet e Bashkuara duhet të vazhdojnë të mbështesin kalimin gradual të Forcës së Sigurisë së Kosovës në një ushtri shumetnike të Republikës së Kosovës, të ndërveprueshëm me NATO-n përmes një procesi gjithëpërfshirës dhe transparent që respekton të drejtat dhe shqetësimet e të gjithë qytetarëve të Kosovës. sigurinë dhe stabilitetin, dhe se Shtetet e Bashkuara duhet të mbështesin aspiratat e Kosovës për anëtarësim të plotë eventual në NATO, përfundon shkrimi i Al Jazeera-s. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts