Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Aksidentale: Sekretet ushtarake të Bundeswehr-it shiten në internet

Studiuesit gjermanë të sigurisë kanë nxjerrë në ankand një laptop të konsumuar të Bundeswehr-it për vetëm 90 euro, i cili përmbante dokumente sekrete në lidhje me një raketë të përdorur nga ushtria gjermane.

E ekspertët e sigurisë së të dhënave nga Bochum kanë blerë një laptop të përdorur të ushtrisë gjermane në platformën e ankandit eBay, raportojnë mediat.

Dhe kishte një numër dokumentesh në kompjuter, përfshirë udhëzime se si të shkatërrohet sistemi i mbrojtjes ajrore “LeFlaSys Ozelot”, raporton Deutsche Welle.

Eshtë një sistem mbrojtjeje anti-ajror, i instaluar për herë të parë në 2001 dhe që është ende në përdorim edhe sot.

Sistemi tokë-ajër përdoret për t’iu përgjigjur shpejt kërcënimeve nga ajri, për të mbrojtur qendrat e komandës dhe forcat në lëvizje.

Informacioni në kompjuter është etiketuar “VS-Nur fur den Dienstgebrauch”, që do të thotë se është niveli më i ulët sekret.

Tim Berghoff, një ekspert i sigurisë që punon për G Data, shpjegoi se është një kompjuter i fortë.

Ai tha se pajisja ishte bërë ndoshta në fillim të viteve 2000 dhe ende po funksionon mirë.

“Kompjuteri që kemi blerë përmban informacion të gjerë teknik në lidhje me sistemin” LeFlaSys “, përfshirë udhëzime të hollësishme për funksionimin dhe mirëmbajtjen e tij. Ekzistojnë informacione se si të përdoret sistemi i synimeve, si dhe vetë platforma e armëve. Dhe, natyrisht, ka udhëzime se si të shkatërrohet i gjithë sistemi, për të parandaluar që ai të përdoret nga forcat e armikut”, tha Berghoff.

Ai dhe Alexandra Stehr, një zhvillues në ekipin G Data, bënë një kopje të detajuar të kompjuterit, domethënë harddiskun.

“Ishte e thjeshtë për të hyrë në informacion. Asnjë fjalëkalim nuk kërkohej të regjistrohesh në Windows. Regjistrimi për një program që përmban dokumentacionin e sistemit të armëve është i mbrojtur me fjalëkalim dhe i lehtë për t’u hamendësuar. Pas asaj pengese të vogël, mund të shfletosh lirshëm nëpër dokumentacion”, shton Berghoff.

Laptopi u shit nga një firmë riciklimi në Bingen.

Për të përjavshmen Der Spiegel, e cila raportoi për herë të parë rastin, Ministria gjermane e Mbrojtjes njoftoi se kompania e riciklimit ishte përgjegjëse për shkatërrimin e të dhënave.

 “Të gjithë kompjuterët e vjetër që janë përdorur për ‘LeFlaSys’ janë dërguar për riciklim, duke porositur që të dhënat e ruajtura në disqe të shkatërrohen ose të bëhen të papërdorshme,” tha një zëdhënës i Departamentit të Mbrojtjes.

Ai shtoi se supozohej të kishte ndodhur një gabim gjatë riciklimit të kompjuterit.

Deutsche Welle kujton se ky nuk është rasti i parë i tillë. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts