A e dini pse shkurti ka 29 ditë

Shkurti është muaji i dytë i vitit në Kalendarin Gregorian dhe ka 28 ditë në vitet normale dhe 29 ditë në vitet e brishta. Por këtë muaj kemi një ditë më shumë dhe shkurti numëron deri në 29.

Sipas specialistit të Observatorit Mbretëror, viti i brishtë ka për qëllim në njëfarë mënyre, t‘u japë kuptim ritmeve natyrore. Nëse një kalendar bazohet në ciklet natyrore të Diellit dhe Hënës ai nuk do të funksionojë, ndaj duhet ndërhyrje.

Termi teknik i kësaj ndërhyrjeje është “faktori i rremë”. Pikërisht viti i brishtë është “një faktor i rremë”.

Në Egjiptin e lashtë mësuan se bota nuk rrotullohet rreth Diellit çdo 365 ditë, por thuajse me një çerek dite më shumë, pra me rreth 6 orë më shumë. Por në histori njihet edhe data 30 shkurt.

Megjithëse teorikisht nuk figuron nëpër kalendare, ka pasur raste në ish-Bashkimin Sovjetik gjatë viteve 1931-1932 dhe një herë në Suedi në vitin 1712. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts